Mijn herfstvakantie, eerste toetsweek & leertips

IMG_3598

Eindelijk is het vakantie! Even school links laten liggen en genieten! Alhoewel, eigenlijk moet ik nog wel even goed gaan leren voor aankomende toetsweek. Ik zit nu in gymnasium 4 en dit wordt mijn eerste toetsweek. Best spannend eigenlijk, vind ik dan. Maar een goede voorbereiding is key, dus daar ga ik voor! Lees je mee hoe ik van plan ben me voor te bereiden?

Afgelopen tijd had ik het best druk met van alles. Dingen voor school, werken bij de Albert Heijn, repeteren voor de kerstmusical bij ons op school (ja écht, dat begint nu al) en naar ballet. Dit alles slurpte best veel energie en ik ben dan ook erg blij dat ik het nu weer even wat rustiger heb.

 

Leuke dingen die ik deze vakantie ga doen

IMG_3593

Daarnaast heb ik ook nog wel een aantal leuke dingen in de agenda staan hoor 😊 Zo ga ik o.a. twee ochtenden helpen bij het VakantieBijbelFeest (er zijn dan allemaal activiteiten voor kinderen in de kerk. Alle activiteiten zijn rondom een thema) en ga ik nog met een vriendin een dagje shoppen.

De planning die ik gemaakt heb

IMG_3594

Als aller eerste heb ik op een blaadje overzichtelijk gezet welke toets ik op welke dag heb. Zo kan ik direct zien met welk vak ik het eerste bezig moet, dat vak heb ik immers als eerste. Daarnaast heb ik voor mezelf bepaald waar mijn prioriteiten liggen. Zo heb ik bepaalde vakken die ik minder goed begrijp. Hier wil ik dus meer aandacht aan besteden. Toen ik dit zo voor me had liggen heb ik aan de hand hiervan een planning gemaakt. Ik heb iedere dag van de vakantie hier in opgenomen.

De vakken waar ik veel voor moest doen heb ik opgedeeld in kleinere stukken. Dat heb ik bijvoorbeeld bij wiskunde gedaan, aangezien ik dit én lastig vind, én ik er veel voor moet doen. Zo maak ik het iets leuker voor mezelf want op een dag alleen maar wiskunde doen, maakt me niet zo gelukkig 😉

Ik heb ook bewust in mijn planning herhaalmomenten opgenomen. Ik heb soms nog wel eens de neiging om die herhaling wat vluchtig door te nemen, maar herhalen is juist zo belangrijk! Vandaar dat ik dat er ook in heb meegenomen.

IMG_3595

Tips voor tijdens het leren

  • Ik merk zelf dat ik me niet lange tijd achter elkaar kan concentreren. Ik werk het effectiefst door 30 minuten ergens mee bezig te gaan en dan even 5 minuten iets anders te doen. Pak bijvoorbeeld een kop thee/koffie, check je telefoon, of lees een paar bladzijden uit een fijn boek.
  • Soms is het erg lastig om jezelf aan het werk te zetten. Je ziet al helemaal op tegen de berg werk die je moet verzetten. Wat je dan kunt doen, is om jezelf voor te nemen om 5-10 minuten aan de slag te gaan. Dit is nog niet zo moeilijk. Vaak zit je er na die 5-10 minuten al helemaal in en kun je lekker doorwerken want ja, je bent toch al zo goed bezig😊
  • Als je veel stress krijgt door alleen al te denken aan leren, is het fijn om het wat leuker te maken voor jezelf. Ga bijvoorbeeld eerst lekker douchen en trek daarna een comfortabele outfit aan. Maak de ruimte waarin je zit gezellig door verlichting aan te doen en pak dan je spullen erbij.
  • Begin op tijd! Dit voorkomt al de helft van je stress. Door een goede planning te maken weet je wat je per dag moet doen om aan het einde helemaal klaar te zijn voor de toets(en).
  • Werk met een planning waarop je kunt afstrepen. Want hoe lekker is het als je kunt doorstrepen wat je gehad hebt!
  • Drink voldoende, ook al heb je niet persé dorst. Het liefst gewoon water/thee zonder suiker. Doordat hier geen suiker inzit zal je ook niet een suikerpiek en vooral geen suikerdal krijgen. Als je bloedsuikerspiegel veel pieken en dalen heeft kun je je minder goed concentreren. Als je gehydrateerd blijft, werken je hersenen beter. Het beste is om een flesje water op je bureau zetten, dan vergeet je het ook niet.
  • Het is verleidelijk om steeds je telefoon te checken, maar doe dit bewust niet als je wilt leren. Op dat moment kies je ervoor om te leren. Een mobiel leidt dan alleen maar af en zorgt ervoor dat je uiteindelijk langer bezig bent met je huiswerk dan je zou willen.

Zo, dit was m dan alweer. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen en misschien heb je er wel iets aan 😊 In ieder geval heel erg bedankt voor het lezen en succes als jij ook nog moet leren!

Liefs Marlies

Ben jij iemand die altijd alles wilt plannen, of niet zo?

Advertentie

4 reacties op ‘Mijn herfstvakantie, eerste toetsweek & leertips

  1. Superleuk blogje!! Net als de andere blogs trouwens! Hele goeie tips! Wel jammer dat dit aan het eind van mijn vakantie komt. Dit soort blogs geven me altijd motivatie:-)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s