Het heilige licht is gekomen

De bijbel

Vandaag is het 25 december, Eerste Kerstdag. Het is een bijzondere dag. Vandaag is de dag dat lang geleden iets goeds naar de aarde is gekomen. Ik heb het over Jezus. Jezus komst naar de aarde is één van de belangrijkste momenten van de geschiedenis. Het heeft de wereld veranderd, het heeft ons veranderd. Gisteren tijdens een goede preek in een mooie kerstnachtdienst hoorde ik iets wat me aangreep. Deze Kerstochtend vertel ik je er graag iets meer over.

Ik ga niet zo heel vaak naar de kerk. Ik weet niet precies waarom eigenlijk. Vroeger gingen mijn ouders regelmatig naar de kerk en ik ging toen automatisch mee. Sinds een paar jaar gaan we niet meer zo vaak naar een kerk. Soms nog wel hoor, maar gewoon niet meer zo vaak als toen. Eigenlijk vind ik het ergens wel jammer. Vandaar dat we proberen er nu weer wat verandering in te brengen om toch wat vaker naar een kerk te gaan die we fijn vinden. Zo ook gisterenavond.

IMG_5018

Ik vind het altijd fijn om in ieder geval rond de kerst wat vaker een kerk te bezoeken. Zo sta ik automatisch wat meer stil bij de ware betekenis van Kerst. Kerst is het feest van de geboorte van Jezus. God zond zijn zoon, zijn eigen zoon naar de aarde opdat hij de mensen liet zien hoe ze konden leven naar Gods wil. God gaf genade en vrede aan de wereld. Een redder was geboren.

IMG_4608

Er staat in de bijbel dat er die nacht een engel verscheen aan de herders. Hieronder volgt een stukje uit de bijbel. Ik heb het uit de jongerenbijbel gehaald.

Opeens stond er een engel van de Heer bij hen en werden ze omgeven door het stralende licht van de Heer, zodat ze hevig schrokken. De engel zei tegen hen: ‘Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen, dat het hele volk met grote vreugde zal vervullen: vandaag is in de stad van David jullie redder geboren. Hij is de messias, de Heer. Dit zal voor jullie het teken zijn: jullie zullen een pasgeboren kind vinden dat in een voederbak ligt.’ (Lucas 2:10-12)

De herders in het verhaal schrokken, maar de engel zei dat ze niet bang hoefden te zijn. Het licht wat de herders zagen, was zo stralend wit: de kleur van een nieuw begin. Want met de geboorte van Jezus kwam er een nieuw begin voor de mensen. God gaf zijn eigen zoon om de band met de mensen te herstellen. Vandaar dat de engel hem (Jezus) de redder noemt.

Dit gaat eigenlijk nog wat dieper op Kerst in. Soms wordt er namelijk (door Christenen) gezegd: ‘Ja, met Kerst draait het om de geboorte van Jezus, dat is wat we vieren.’ Eigenlijk vier je het, als je het zo zegt, alleen de verjaardag van Jezus. Op zich is er niets mis mee want een verjaardag mag je best vieren maar eigenlijk draait het vóóral om de reden waarom! De reden waarom Jezus naar de aarde kwam.

IMG_4606

God wilde de band herstellen met de mensen. Hij gaf en geeft genade en vrede. En nu kunnen wij met de kracht van de heilige geest, die nog steeds in ons zit, proberen die band inderdaad te herstellen! En dat is zo belangrijk! En ik geef toe, die kracht is soms ver te zoeken. Het vlammetje is niet altijd aan. Ik denk dat velen dat zullen herkennen.. Maar laat Kerst dan een moment zijn om dat vlammetje, die kracht van de heilige geest weer eens goed aan te wakkeren. Laat jezelf bewust worden van wat je belangrijk vindt in je leven. En ik hoop van harte dat dat een leven met God is. En mocht je niet gelovig zijn, ook dan wens ik je een heel fijne Kerstperiode toe waarin je kunt genieten van de mensen om je heen. En misschien, misschien als er een klein vlammetje in jou is ontstoken na dit blogje, daag ik je uit om je er eens in te verdiepen. En ik kan je verzekeren dat het de moeite waard is!

Ik wens iedereen een heel fijne Kerst toe en alvast een gelukkig en gezond nieuw jaar! Laat vooral hieronder een reactie achter over jou belevingen tijdens Kerst en of je nog leuke plannen hebt! Ik ben benieuwd!

Liefs Marlies

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s