Over een week begint voor mij de derde toetsweek. Ik heb er in totaal vier in een jaar. Ik herinnerde me laatst dat ik eens iets geschreven had in de tweede toetsweek. Ik had er eigenlijk niet meer aan gedacht om het ook daadwerkelijk te posten op mijn blog. En toegegeven, zo gebruikelijk om het te plaatsen was het nu ook weer niet aangezien ik het in eerste instantie gewoon voor mezelf had opgeschreven in mijn dagboek. Vandaag laat ik jullie er toch een stukje van lezen. Wie weet heb je er iets aan of herken je jezelf in mijn verhaal.
Dinsdag 30 januari 2018
Nu ik dit schrijf is het bijna het einde van de toetsweek. En of ik het nu echt fijn vind zo’n toetsweek, weet ik eigenlijk niet zo goed. Ik ben wel iemand die z’n zaakjes graag op orde heeft, maar ook ik ben snel geneigd om school even aan de kant te schuiven om vervolgens met iets totaal anders bezig te gaan. Dit gaat zo ongeveer door totdat er weer een toetsweek nadert. Ik realiseer me dan dat ik niet mijn net zo goed opgebouwde gemiddeldes naar beneden wil halen. Daarom begin ik op dat moment als een gek te leren. Toch blijft het zelfs op dit moment lastig om motivatie te vinden. Vaak komt die échte drive om hard te leren pas op de dag voordat ik een toets moet maken.
Wat ik wel weer erg fijn vind aan de toetsweek, is dat het me eigenlijk verplicht om alle stof van de afgelopen periode nog eens door te spitten. Ik zet dan ook meteen de belangrijkste dingen op een rijtje. Na de toetsweek ben ik dan weer helemaal bij met de meeste vakken. In de toetseek neem ik namelijk ruim de tijd om voor veel van mijn vakken weer terug te gaan naar de basis. Wat weet ik al van een vak en welke stof is daar bijgekomen?
Ik neem even als voorbeeld het vak latijn. Als ik hier een toets van krijg in de toetsweek, dan duik ik thuis even heel diep in de stof. Ik ga terug naar alle basis grammatica en ik kijk of ik die eerst voldoende beheers. Vandaaruit leer ik steeds een stukje van de nieuwe stof erbij.
Ik plaats dus alles wat ik moet leren in een logisch verband met datgene wat ik al weet. Zo bereid ik mijn kennis uit en onthoud ik het beter. Als ik niet steeds het vorige zou herhalen, dan zou ik allemaal losse stukjes theorie kennen maar deze niet goed kunnen verbinden. Vandaar dat ik steeds een terugkoppeling maak met wat ik al weet. Deze methode werkt voor mij erg goed om iets te leren. Het kost me misschien iets meer tijd dan dat ik alleen de stof die getoetst wordt leer, maar ik vind het de investering waard! Ook alvast met het oog op mijn examen, hier wordt immers alles herhaald. Herken jij dit, of ga je op een andere manier te werk?
Verder helpt het voor mij ook erg om mijn denkstappen op te schrijven, vooral voor een vak dat ik moeilijk vind. Soms heb ik hierdoor namelijk dat het kwartje ineens valt. Plotseling is het voor mij logisch geworden hoe iets in zijn werk gaat of hoe ik een vraagstelling moet oplossen. Deze denkstappen schrijf ik dan vaak op. Zo kan ik later, als ik het bijvoorbeeld weer even kwijt ben, terugkijken hoe iets ook alweer moet.
Eén ding wil ik nog wel zeggen, alhoewel ik deze toetsweek wél goede cijfers heb gehaald, kon de voorbereiding beter. Als ik iets eerder was begonnen elk vak door te spitten, had ik iets minder stress gehad tijdens de toetsweek. Ergens vind ik dat een toetsweek niet per definitie stom is. Als je alles gedurende de afgelopen periode een beetje hebt bijgehouden, is zo’n toetsweek goed te doen. Je bent immers de uren dat je geen toets hoeft te maken lekker vrij! In deze uren kan ik mooi aan zelfstudie doen. Ik heb dan ook het gevoel dat ik vaak in de toetsweek meer leer dan de hele periode vóór de toetsweek. Als ik mijn schoolwerk beter zou verspreiden over de periode, zou ik mezelf een hoop stress besparen. Op die vrije uurtjes tijdens de toetsweek zou ik dan op mijn gemakje de stof nog eens kunnen herhalen en houd ik nog tijd over ook! Of dit scenario zich ooit voor gaat doen weet ik niet..
Iedereen leert op zijn/haar eigen manier. Ik ben heel benieuwd hoe jij hierin staat. Je kunt altijd een reactie achterlaten in de comments, vind ik erg leuk! Bedankt voor het lezen van dit artikel!
Liefs, Marlies
ik heb nu toetsweek & ik vind de toetsweek ook best fijn, als ik maar een goede planning heb en me daar ook aan hou. (wat nooit gebeurt, ik leer meestal uiteindelijk alleen maar de dag ervoor. ik bereid me voor in de vakantie die er meestal voorzit, maar het uiteindelijk echt stampen, moet ik dan de dag van te voren doen)
tot nu toe ging het op die manier goed. alleen deze toetsweek ben ik te laat begonnen met mijn samenvattingen en moest ik door alles wat ik steeds nog moest doen, voor alles eigenlijk een dag van te voren alles leren (soms nog zelfs echt samenvatten en ik had 0 motivatie. dus dat ging niet goed, dus de hele middag uitstellen en bijna niks doen en dan gewoon balen, omdat je gewoon niks nuttigs hebt gedaan. en dan ALLES in de avond van te voren leren, ik heb zelfs eergisteren voor het eerst een toets niet geleerd. oeps) ik baal gewoon en bedenk me elke avond gewoon alle voordelen die het heeft om gewoon meteen te beginnen. (je hebt meer tijd over, bent trots op jezelf, haalt betere cijfers. echt. maar nog steeds lukte het me niet) ik heb ook een beetje dat als er iets mislukt is, langer duurde dan m’n planning dat het dan gewoon niet meer werkt. dat ik steeds minder motivatie heb & dat ik niet veel meer doe….
door deze week, waarin het dus niet echt goed ging, hoop ik dat het nu tot me doorgedrongen is hoe chagrijnig ik er zelf van word en alles. ik heb nog maar 4 toetsen te gaan, waarvan 1 moeilijk!
(de toetsen gingen redelijk goed, sommige echt heel goed, eigenlijk gewoon gemiddeld, maar de manier waarop ik ervoor werkte was niet fijn. ik heb trouwens nog geen cijfers terug 🙂 )
hoe jij alles leert en zo klinkt zo overzichtelijk en ik zou dat ook willen kunnen! en hoe jij er tegenaan kijkt! veel succes nog met je 3e proefwerkweek! hoe lang begin jij trouwens met leren van te voren & hoe lang leer jij dan voor een vak??
(sorry voor dit hele verhaal, haha.) veel succes met leren!!
X eva
LikeLike
Hey Eva, bedankt voor je (lange) reactie! Ik herken mezelf wel een beetje in je verhaal. Ik denk eigenlijk dat het in theorie misschien allemaal best te doen is (het schoolwerk bedoel ik dan). Het wordt denk ik gewoon steeds lastiger om eraan te beginnen wanneer de berg huiswerk/leerwerk steeds groter wordt. Het zit ‘m dus misschien wel allemaal in psychologische factoren. Het klinkt wellicht een beetje zweverig, maar uit ervaring heb ik geleerd dat een happy mindset je vaak veel meer motivatie brengt dan dat je alleen maar nadenkt over wat je nog allemaal moet doen. Ik zou zeggen, begin ergens met leren en wees niet teleurgesteld als je toch niet alles af hebt gekregen. Meer dan je best kun je ook niet doen. Je doet in ieder geval altijd meer dan dat je in je oude situatie blijft hangen. Daarnaast is een goede balans tussen ontspanning en werken ook belangrijk. Mijn tip zou dus ook zijn om daar ook rekening mee te houden wanneer je een planning maakt voor je schoolwerk. Anders houd je het niet vol en dat resulteert vaak in helemaal niets meer doen.
Ik leer eigenlijk altijd voldoende voor mijn toetsen. Ik zorg dat ik alle stof minstens één keer heb doorgekeken. Daarnaast probeer ik vaak te denken vanuit de docent. Wat voor vragen zou een docent op de toets stellen? Door op deze manier te werk te gaan, haal je misschien makkelijker de belangrijke dingen uit de stof. Als je het principe van de stof begrijpt dan kun je er vaak ook makkelijker vragen over beantwoorden. Hoeveel ik leer voor een toets hangt daar ook eigenlijk van af. Als ik iets goed begrijp en niet veel problemen heb met vragen beantwoorden erover, dan gaat de toets vaak ook wel. goed. Ze vragen immers geen dingen die je met geen mogelijkheid kunt weten.
Ik hoop dat je er iets aan gehad hebt!
Liefs
LikeLike