Verslag YA festival in de OBA

IMG_7131

Overal boeken, leuke auteurs en zelfs een onverwacht interview voor de radio. Dit zijn zomaar wat dingen die in me opkomen wanneer ik terug denk aan afgelopen donderdag, 17 mei. Ik heb het over het YA festival dat werd gehouden in de openbare bibliotheek van Amsterdam. Ik heb er een heel leuke dag beleefd en ik vertel je er graag iets meer over! Pak er dus gezellig een kopje thee bij en enjoy! (Oh ja, als je niet geïnteresseerd bent in boeken, wat ik me haast niet kan voorstellen, dat kun je deze blog misschien beter overslaan😉)

IMG_7133

Young Adult boeken zijn hot! Maar wist je dat het eigenlijk niet eens een echt genre is? Voor wie het nog niet weet, Young Adult boeken zijn boeken voor jongvolwassenen in de leeftijd van 16 tot 25 jaar. Het belangrijkste kenmerk van een YA boek is dat de hoofdpersoon een ontwikkeling doormaakt. De thema’s in de boeken gaan dan ook vaak over de leefwereld van jongeren.

IMG_7139

Anke en ik zijn in eerste instantie voor een artikel in de schoolkrant, waar wij beiden voor schrijven, afgereisd naar Amsterdam. Echter was het zeker geen straf aangezien we allebei erg van lezen en schrijven houden.

Toen we binnenkwamen in de bibliotheek en we naar op de 7e etage waren gegaan, kwam er direct al een vrouw in een hartjeskostuum (ja, echt waar) op ons af. Of we ook een polaroid foto wilden, was de vraag. Dus even later liepen we weer van haar vandaan met twee polaroidkaartjes.

IMG_7135

Nog even een momentje van aandacht voor bovenstaande foto. Misschien had je het al voorbij zien komen op instagram of ergens anders, maar de film ‘Love, Simon’ is binnenkort in de bioscoop te zien. De film is gebaseerd op een YA boek, super leuk natuurlijk! Zelf heb ik deze dag het boek nog even gescoord, want ik ben er erg benieuwd naar. Laat het me weten of jullie het leuk vinden om een recensie ervan te lezen!

Ook was er deze dag een interview met een debuterende schrijfster. Erg interessant om van zo’n iemand te horen hoe het hele proces van het maken van een boek gaat! Daarnaast was er ook een uitgeverij aanwezig, namelijk uitgeverij Moon. Deze hebben erg veel Young Adult boeken, super leuk!

Over Moon gesproken, Anke en ik zijn een gesprek aangegaan met deze uitgever. Ze gaf ons erg veel nuttige en interessante informatie over het schrijven van een boek. Zoals hoe je bijvoorbeeld een goede dialoog schrijft en hoe je een verhaal levendig houdt.

IMG_7130

En toen gebeurde iets onverwachts.. Anke had al tegen me gezegd dat ze mensen naar ons had zien wijzen. En jawel hoor, even later kwam er een reporter op ons af die ons vroeg of we een interview voor de radio wilden houden. Dit leek ons best wel leuk, alleen al voor de ervaring! Ze vroeg ons tijdens het interview o.a. hoe wij hier terecht waren gekomen, hoe we het vonden en wat we al gedaan hadden.

Als laatste was het tijd voor een workshop gegeven door Chinouk Thijssen. Chinouk is een auteur, booktuber en tekstredacteur. Ze vertelde ons tijdens de workshop alle ingrediënten die nodig zijn voor als je een Young Adult boek wilt schrijven. De workshop vond ik erg interessant en ook Chinouk zelf was erg aardig!

Al met al kan ik zeggen dat ik het een erg geslaagde dag vond! Ik kijk nu al weer uit naar eventuele festivals in de toekomst op dit gebied. En natuurlijk wil ik jou bedanken voor het lezen van dit artikel. Ik hoop dat ik je zo een leuk inkijkje heb kunnen geven van dit YA festival!

Liefs, Marlies

Ben jij wel eens naar een boeken/schrijvers event geweest?

 

Advertentie

2 reacties op ‘Verslag YA festival in de OBA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s