Wijsheid

Processed with VSCO with a6 preset

Wijsheid komt met de jaren. Een uitspraak die de meesten wel zullen kennen, maar klopt dit eigenlijk wel? Jonge mensen kunnen toch ook anderen inspireren? Moet je altijd maar het advies van oudere personen aannemen? Nu ben ik niet opstandig ingesteld, maar om alles zo maar aan te nemen, zit ook weer niet in me.

De generatie van nu denkt heel anders over zichzelf dan een aantal generaties terug dat deed. Er zijn zoveel dingen ontwikkeld de afgelopen jaren. Neem alleen al het feit dat de wereld tegenwoordig een dorp lijkt te zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De jongeren van nu heeft veel meer kansen dan tientallen jaren terug. Ze groeien op in een tijdperk van technologie. Heel gek om te bedenken hoeveel ontwikkeling er de afgelopen twintig jaar heeft plaatsgevonden. We kunnen ons waarschijnlijk niet meer voorstellen hoe het is om niet op ieder moment in contact te staan met de hele wereld. Toen er nog geen online webshops bestonden en niemand nog wist wat een IPad was.

De mensen die nog voor deze tijd geboren waren, zeggen wel eens dat ze blij zijn dat ze die ‘ouderwetsere’ periode nog hebben meegemaakt. Ze hebben de eeuwwisseling meegemaakt, de invoering van de euro en ga zo maar door. Ze weten dan misschien wel hoe de wereld er toen heeft uitgezien, maar dit heeft hen onbewust wel iets meegegeven als het gaat om hoe ze de wereld nu zien. Mensen die pas na deze periode zijn geboren hebben een hele andere kijk op de wereld dan de generatie voor hen. Zij zijn dus niets anders gewend.

Dit is interessant. Ik denk dat je van iedereen iets kunt leren, of je nu al ouder bent of nog jong. Iedereen heeft een ander leven geleefd en ander dingen geleerd. Vele mensen zorgen voor vele inzichten. Sommige ouderen kunnen prachtig vertellen over vroeger. Volwassenen hebben vaak al vele verantwoordelijkheden. Ze moeten verschillende ballen in de lucht houden. Kinderen zijn speelser en kunnen soms met verassend creatieve ideeën komen. Jongeren zitten hier eigenlijk wat tussen in. Iedereen is anders en met andere dingen bezig.

Van elke leeftijdsgroep kun je wat leren. Soms geven de simpelste uitspraken van een kind je een wijze les, en soms kun je helemaal opgepept worden door een goed gesprek met een leeftijdsgenoot. Ik zou dus niet zomaar zeggen dat wijsheid met de jaren komt. Het maakt niet uit hoeveel jaren je al geleefd hebt. In elke situatie kun je weer ander advies gebruiken.

Ik denk dat dat iets goeds is om te onthouden. Niemand zou moeten worden aangezien voor dom. Elk mens heeft wel iets, in ieder geval een eigen verhaal, een eigen leven en een eigen visie. Soms helpt de mening van anderen je verder op een positieve manier. Je wordt bijvoorbeeld bevestigd in iets waardoor je je sterker voelt. Maar soms helpt een mening van een ander je juist op een negatieve manier verder. Het klinkt een beetje raar, maar wat ik hiermee bedoel, is dat je soms ook weet hoe je iets niet wil hebben. Dat een ander iets op een andere manier doet, is helemaal niet erg. Iedereen mag het zelf weten, voor ieder werkt iets namelijk op een andere manier goed. Doe hetgeen wat goed werkt voor jou.

Neem dus advies van anderen aan, maar gebruik ook je eigen wijsheid. Jij kent jezelf het beste. Maak gebruik van andermans kennis, maar weet het ook te plaatsen. Je hoeft immers niet alles zomaar aan te nemen. Wat wel helpt om anderen beter te begrijpen, is om jezelf open te stellen. Hierdoor kun je een ander vaak nog beter waarderen, en dat is natuurlijk altijd fijn.

Liefs, Marlies

Neem jij alles aan van anderen?

 

Advertentie

2 reacties op ‘Wijsheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s