Over je onzichtbare grenzen heen – Hokjesdenken

Processed with VSCO with a4 preset

Ik houd niet zo veel van hokjes. Denken in hokjes geeft je zo’n gevoel van beperktheid. Kies je voor het een, dan is dat het ook voor jou. Het kan houvast geven, maar het brengt ook onzekerheid met zich mee. Je hebt het gevoel dat je meteen goed moet kiezen wanneer je een belangrijke keuze moet maken. Loskomen van iets is best lastig. Hoe zit dit toch? Hoe kom je los van het denken in hokjes?

Ik las weer eens een quote in de Flow en wéér werd ik geïnspireerd voor een nieuw idee om over te schrijven. De quote is van J.K. Rowling en luidt: ‘Alles is mogelijk, als je maar durft.’ Ik dacht na over de betekenis van deze quote en ik denk dat het met veel dingen te maken heeft, namelijk met persoonlijke groei, het leven, de toekomst, keuzes noem maar op.

Zelf ga ik naar VWO 5. Over 2 jaar doe ik als het goed gaat examen en dan is het tijd om een studie te gaan volgen. Althans, dat is de meest logische weg om te gaan toch? Maar wie weet wil ik dat wel helemaal niet. Moet je studeren? Mensen kijken al snel op wanneer je zegt dat je geen toekomstplannen hebt. In onze samenleving  zijn er al veel dingen vastgelegd. Moet je daar persé in meegaan?

Processed with VSCO with a4 preset

Op het moment heb ik juist heel veel zin om een studie te kiezen die ik leuk vind. Lekker elke dag bezig gaan met een onderwerp dat me interesseert. Nu wil ik studeren echt niet gaan romantiseren hoor, er zijn vast genoeg mindere momenten wanneer je studeert. Ik zal vast niet iedere dag met een glimlach aan het werk gaan, maar het gaat om het idee.

Studeren lijkt me dus leuk, maar daarna dan? Misschien wil ik wel iets doen wat niet alledaags is. Stel ik zou bijvoorbeeld een boek willen schrijven. Dat doe je niet van de een op de andere dag. En ten tweede, waarover zou ik moeten schrijven dan? Let op: nu gaat die quote spreken: ‘Alles is mogelijk, als je maar durft.’ Als ik dus heel graag iets zou willen bereiken, en daar heel hard voor werk, dan is er best een kans dat het gaat lukken.

Een boek schrijven, oké, maar wat nu als je iets anders in gedachten hebt. Neem bijvoorbeeld een meisje in gedachten dat een talent heeft voor zingen en een passie voor het schrijven van liedjes. Dit meisje wil het heel erg graag gaan maken in de muziekwereld. Ze hoeft echt niet de nieuwe Beyoncé te worden, als mensen haar muziek maar horen en het kunnen waarderen. Ze wil kunnen leven van haar muziek. Het is best lastig om van sommige dingen je beroep te maken. Het vereist veel toewijding, maar ook veel geluk. Want wees eerlijk, er zijn zo veel mensen die dit ook willen. Moet je hierdoor je droom opgeven?

Vergeet niet dat je maar één leven hebt. Vergeet niet dat je niet omwille van de maatschappij persé voor een ‘veilig’ beroep moet kiezen. Een beroep waarbij je zekerheid hebt. Als jij die freelancer wil zijn en je bent bereid er hard voor te werken, doe het dan! Zo kun je in ieder geval iedere dag doen wat je blij maakt. En als het niet blijkt te werken, zoek dan voor een oplossing waarbij je alsnog je geld kan verdienen met iets anders, maar daarnaast tijd over hebt om te werken aan hetgeen wat je wilt bereiken.

Door niet in hokjes te denken, gaat er een wereld voor je open. Je zult mogelijkheden zien die je misschien niet voor ogen had genomen. Dus wil je bijvoorbeeld die carrière switch? Maak ‘m dan, want zoals ik al zei, je hebt maar één leven.


Bedankt voor het lezen van dit artikel! Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad!

Liefs, Marlies

Denk jij wel eens na over je toekomst? Zoek je dan vooral veiligheid/zekerheid, of kijk je over ‘onzichtbare grenzen’ heen?

Advertentie

2 reacties op ‘Over je onzichtbare grenzen heen – Hokjesdenken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s