Minimalistisch leven op je eigen manier

Processed with VSCO with a6 preset

In de periode van verhuizen leefde ik uit dozen. Deze periode heeft ongeveer een halfjaartje geduurd en het overgrote deel daarvan heb ik in een tijdelijk appartementje gewoond. Ik had toen alleen de meest nodige spullen die ik bezit bij me. Ik had niet eens een fatsoenlijke spiegel (misschien klinkt dit raar, maar ik ben gewend een grote spiegel op mijn kamer te hebben dus de maanden dat ik zonder zat, was het even wennen). Ik ben achteraf gezien best blij dat ik even heb moeten leven met minder spullen. Ik ben best wel fan van minimalistisch leven, maar heb ook de kracht van fijne spulletjes weten te ontdekken. In deze blog vertel ik je graag over mijn bevindingen. Ik zou dus willen zeggen: pak er een kopje thee bij en lees verder!

Twee categorieën

Een paar maanden geleden ben ik verhuisd. Voordat we naar het nieuwe huis konden, moesten we (mijn gezin) een periode van een half jaar overbruggen. Toen ik mijn spullen in verhuisdozen ging doen, moest ik een keuze maken: wat heb ik echt nodig en wat kan ik best voor een klein half jaartje missen. In het appartementje konden niet veel spullen staan, dus heb ik maar enkele dozen kunnen meenemen. Het overgrote deel van mijn spullen ging naar een opslag.

Minimalistisch leven

Allereerst is het denk ik goed om de term minimalistisme even uit te leggen. Minimalisme betekent eenvoudig of met weinig middelen. Minimalistisch leven betekent dus leven met weinig spullen. Ik vind het een mooie gedachte om eenvoudig te leven, ook met het oog op duurzaamheid. Toch denk ik dat ieder mens wel het één en ander nodig om zich fijn te voelen. Helemaal zonder spullen leven is denk ik niet haalbaar in onze wereld. Alhoewel ik fan ben van minimalisme, zou ik het niet in een extreme mate willen toepassen op mijn leven. Er zijn mensen die dit wel doen, maar ik ben erachter gekomen dat dat niets voor mij is.

Processed with VSCO with a4 preset

Minimalistisch, maar toch verzadigd

Wanneer heb je echt genoeg spullen? Die vraag is best lastig te beantwoorden. Het antwoord zal denk ik ook verschillen per persoon. Ik zou zelf als richtlijn willen geven dat je genoeg spullen hebt wanneer je je gewoon je dagelijkse leven kunt leven. Dan ben je in ieder geval verzadigd, en dat is goed. Het zou echter zo kunnen zijn dat je onbewust oververzadigd bent wat betreft de spullen die je bezit.

Ik heb gemerkt dat ik zelf wel graag een aantal fijne spulletjes om me heen heb staan die iets voor me betekenen. Tijdens de verhuisperiode voelde iksoms een bepaalde leegte in mijn kamer. Het voelde niet als een thuis in de flat. Pas toen we in onze nieuwbouwwoning zaten en ik mijn spullen uit de opslag terug kreeg, kwam dat thuisgevoel langzaam terug. Ik heb ervaren dat ik in principe prima met de helft van mijn spullen kan leven, alhoewel deze tijd heeft me ook laten zien welke waarde ik aan materiële dingen kan hechten.

Nu vind ik het belangrijk dat er sfeer in mijn eigen kamer is. Sfeerdingetjes geven me een gezellig en goed gevoel. Dat is voor mij een manier om die verzadigdheid in te vullen. Oververzadigdheid zou zijn wanneer ik overal in mijn kamer iets zou hebben staan. Als ik nu om me heen kijk en ik heel eerlijk ben, denk ik dat ik op het moment meer spullen heb dan ik echt nodig heb om me goed te voelen. Gelukkig is het niet meer zo ‘erg’ als voor de verhuizing. Het sorteren van mijn spullen is dus toch nog ergens goed voor geweest, want ik heb veel dingen weggedaan.

Verzadigd op alle terreinen

Verzadigd zijn is wat mij betreft dus een goed iets om naar te streven. Ik dacht dat ik minimalistisch was ingesteld, maar nu ik heb gemerkt dat ik toch wel graag dingetjes om me heen heb die me een fijn gevoel geven, heb ik die gedachte bijgesteld. Wel streef ik ernaar om geen dingen te kopen die ik niet nodig heb.

Ook op andere terreinen valt echter winst te behalen. Neem bijvoorbeeld social media. Soms lijkt social media welovervol met allerlei berichten. Iedereen swiped heel wat af op een dag waardoor echte betrokkenheid bij een berichtje vaak uitblijft. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar over het algemeen zitten we heel vaak doelloos naar onze mobiel te staren. Ik denk dat het al begint bij het volgen van personen/accounts. Soms vraag ik me wel eens af hoeveel personen een mens kan volgen via sociale media kanalen. Ik denk echt dat dit verminderd kan worden. Zo blijft er misschien meer betrokkenheid over voor de mensen die je dan wel bewust volgt. Natuurlijk mag iedereen het zelf weten, maar ik wil voor mezelf toch nog eens door mij ‘volgend’ lijst gaan om te kijken of ik niet toch nog wat veranderingen hierin kan aanbrengen.

Conclusie

Nu we aan het einde van deze blog zijn gekomen, kan ik denk ik kort samenvatten hoe ik denk over minimalistisch leven. Persoonlijk denk ik niet dat ik het fijn zou vinden om geheel minimalistisch te leven. Liever zou ik een verzadigd gevoel willen realiseren.Gewoon genoeg dingen hebben die je gelukkig laten zijn. Het is denk ik een hele kunst om dit op allerlei terreinen toe te passen. Toch ik denk zeker dat het een verrijking kan zijn voor je leven!

Bedankt voor het lezen van deze blog en hopelijk tot de volgende!

Liefs,

Marlies


Hoe denk jij over minimalistisch leven? Zou je het kunnen, of geef je er je eigen draai aan?

Advertentie

9 reacties op ‘Minimalistisch leven op je eigen manier

 1. Super leuke blog! Ik kan me heel goed voorstellen hoe jij je voelde tijdens de verhuizing en je gedwongen minimalisme. Ik zit zelf nu ook in een tijd dat ik voor mijn doen minimalistisch moet leven. Ik heb alles in 2 koffers en een tas meegesleept naar Zwitserland en uiteindelijk moet alles ook weer terug, dus heel veel dingen kan ik er niet bij nemen 🙈 sfeer is voor mij ook wel een dingetje. Ik heb een manier gevonden om met hele simpele dingen mijn kamer te versieren om wat sfeer te krijgen en nu met kerst kon ik het ook niet weerstaan om wat kleine dingetjes te kopen. Maar voor mij is het echt een realisatie hoe weinig kleding je nodig hebt en hoeveel ik thuis nog heb liggen waar ik zonder kan!

  Like

  1. Ja hè? Als je dan gedwongen met minder spullen moet leven kom je er inderdaad achter dat dat best goed te doen in! Zeker voor jou met je twee koffers en een tas!😱 Maar aan de andere kant heb ik zo ook de waarde van mijn spullen leren kennen. Sommige dingen waar ik een half jaar niet bij kon heb ik echt gemist (zoals lichtjes voor op mijn kamer en een heleboel foto’s)🤗

   Like

 2. heel goed onderwerp om over te schrijven! ik besef ook meer en meer dat ik toch wel echt heel veel spullen heb die ik eigenljk niet echt nodig heb! ik ga daarom deze kerstvakantie ook eens een grote opkuis doen van mijn kamer en dan kan ik hopelijk wat minimalistischer gaan leven!

  Like

  1. Best interessant om hier over na te denk hè? We verzamelen toch onbewust veel spullen om ons heen. Een grote schoonmaak vind ik ook altijd erg fijn om te houden! Of nee, ik zeg het verkeerd. Ik zie vaak wel een beetje op tegen zo’n schoonmaak, ik kijk vooral heel erg uit naar het resultaat: een opgeruimde kamer met minder troep🎉

   Geliked door 1 persoon

   1. jaa!! maar ik vind opruimen trouwens echt zo leuk! als je er een leuk muziekje bij opzet en je danste de kamer door terwijl je opruimt, ik vind dat zo tof eigenlijk haha!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s