Wie ben jij? Over begrippen die we aan onszelf en anderen toeschrijven

Processed with VSCO with a6 preset

Je eigen identiteit ontwikkelen is het helemaal tegenwoordig. Hoe vaak hoor je wel niet dat je moet streven naar de beste versie van jezelf. Het is een goede gedachte om te streven naar positiviteit en ontwikkeling denk ik. Maar wanneer je probeert te ontdekken wat jouw 100% authentieke ik is, beginnen de twijfels toe te slaan. Want wie ben jij nu eigenlijk? Deze vraag kan mensen behoorlijk in de weg staan. Een tijdje terug dacht ik hierover na en toen ik een inspirerende post van Tienvanwil op Instagram over introvert zijn las, besloot ik dat ik hier iets over wilde schrijven. Vandaag wil ik je graag vertellen over mijn gedachten over het onderwerp identiteit.

Woorden vinden die bij je passen

Gek, spontaan, bedachtzaam, sociaal, introvert, extravert en ga zo maar even verder. Wat kan een mens een boel eigenschappen hebben. Maar in hoeverre gaat een eigenschap bij iemand op? Wanneer je iemand probeert te omschrijven is dit soms best lastig. Want echt een etiketje opplakken bij een ander is best lastig, laat staan bij jezelf.

Vaak hebben mensen het over bepaalde woorden die bij iemand passen, maar doen die wel recht aan de persoon? Is een mens niet veel complexer? Mensen hebben een bepaalde definitie aan een woord gegeven. Neem bijvoorbeeld het begrip introvert. Introvert ben je wanneer je in jezelf bent gekeerd en weinig spraakzaam bent volgens de van Dale. Hier zit wat in. Ik denk dat deze omschrijving wel aardig klopt, maar toch ook weer niet. Ik zal uitleggen wat ik bedoel aan de hand van een voorbeeld.

Dit voorbeeld gaat over een vrouw van in de twintig. In een nieuwe situatie kan ze zich nog wel eens niet op haar gemak voelen. Ze vindt het lastig om op mensen af te stappen. Wanneer een andere vrouw haar aanspreekt, voelt het voor haar niet meteen comfortabel. Ze heeft tijd nodig om zich op haar gemak te voelen. Echter, wanneer ze even later met een ander in gesprek raakt, voelt ze meteen een fijne klik tussen haarzelf en die ander. Het gesprek gaat best diep en ze heeft het gevoel dat ze goed kan praten met deze persoon. Ze leeft helemaal op in het goede gesprek en krijgt er veel positieve energie van.

Deze vrouw is maar een voorbeeld van hoe complex een persoon kan zijn. Op het eerste gezicht is de vrouw introvert. In veel nieuwe situaties durft ze niet goed op anderen af te stappen. Tegelijkertijd kan ze enorm opleven van een goed gesprek waar ze zichzelf in kwijt kan. Is ze dan toch ook niet een beetje extravert? Wat ik hiermee wil zeggen is dat de scheidslijn tussen bepaalde eigenschappen die je aan jezelf of een ander toeschrijft, best dun kan zijn. Iedereen geeft misschien ook net een beetje een andere invulling aan een begrip.

Ieder mens is zijn eigen begrip

Een mens is zo ontiegelijk mooi en knap gemaakt. Alle mensen verschillen van elkaar. Om orde te scheppen in deze wereld zijn er allerlei dingen vast gelegd. Er bestaan enorm veel begrippen en definities in de wereld. Maar zo’n begrip toeschrijven aan een persoon is nog best lastig. Want wat omschrijft een bepaald persoon nu echt? Iemand een sticker geven van ‘jij bent spontaan’ zegt misschien veel over die persoon, maar je maakt mij niet wijs dat iemand altijd zo is. Ieder mens zou eigenlijk z’n eigen definitie moeten krijgen. En wat het mooie is aan deze definitie? Dat deze nooit af is. De definitie zou moeten bestaan uit je leven, je gedachtes en je gevoel. Kortweg een bepaald etiketje op iemand plakken doet diegene echt te kort als je het mij vraagt. Laten we elkaar dus niet in hokjes duwen, want niemand is gelijk aan een bepaald algemeen begrip.

Ik hoop dat ik je wat denkstof heb kunnen meegegeven over je identiteit. Als je dit tof vond, vind je het misschien ook leuk om eens op het Instagram account van Tienvanwil te kijken. Dit account is van Martine en ze post regelmatig inspirerende tekstjes over het leven! Zeker de moeite waard om haar profiel eens op te zoeken!

Voor nu wil ik je bedanken voor het lezen van dit artikel.

Liefs,

Marlies


Hoe denk jij over identiteit?

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s