Opstaan, iets wat je elke dag opnieuw doet. Soms omdat je naar school of werk moet gaan, en soms omdat je weekend hebt. Als ik naar mezelf kijk heb ik regelmatig ’s ochtends last van haast. Maar creëer ik deze situatie niet zelf? Ik vond het dus wel eens tijd om kritisch te kijken naar mijn ochtendinvulling. Hoe ik dat doe? Dat vertel ik je in deze blog!
Waar het allemaal begint
Waar moet ik beginnen? Hoe maak ik van de ochtend een fijn moment? Ik kwam tot de conclusie dat de ochtend helemaal niet zo’n naar moment hoeft te zijn. Er zijn namelijk heel veel dingen die ervoor zorgen dat je met een lekker gevoel opstaat.
Ik ging bij mezelf na: waarom kan ik ’s ochtends zo moeilijk uit m’n bed komen? De grootste reden is dat ik nog moe ben. Moe van de dingen die ik gedaan heb, moe van alle gedachten in mijn hoofd over mijn to do lijstjes, en misschien ook wel moe omdat ik te laat ben gaan slapen. Oftewel: wanneer ik minder moe wil opstaan zal ik er dus voor moeten zorgen dat ik meer rust creëer in mijn hoofd. Zo zal ik waarschijnlijk meer energie hebben om aan mijn dag te beginnen.
Eigenlijk moet je het zien als een cirkelroutine. Als je gedurende de dag geen goede planning hebt, zult je meer stress ervaren waardoor je hoofd voller zit en je vaak later gaat slapen om vervolgens moeilijk uit je bed te kunnen komen de volgende dag. Natuurlijk is het doorbreken van deze vicieuze cirkel makkelijker gezegd dan gedaan. Bedenk echter dat elk stapje in de goede richting je weer een stukje dichter brengt bij die fijne ochtend.
De ochtend zelf
Mijn grootste tip is om lief te zijn voor jezelf in de ochtend. Maar als de wekker gaat moet je er echt uit. Dit is iets dat je niet kunt veranderen, het moet nu eenmaal. Maar bedenk dan vooral hoe je het aangenamer kunt maken om je bed uit te stappen. Kijk dus niet naar dingen die je NIET kunt veranderen, maar kijk naar wat je WEL kunt doen! Verander je mindset.
Mijn tips/ideeën om de ochtend een fijn moment voor jezelf te maken
- Leg je badjas en pantoffels vlak naast je bed. Dit is iets wat je heel gemakkelijk kunt doen zodat je het niet meteen heel koud krijgt wanneer je uit je warme nest komt.
- Leg de avond van te voren je kleding voor de volgende dag klaar. Kijk dus al op die avond wat voor weer het de volgende ochtend zal worden zodat je je daarop kunt kleden.
- Pak je tas ’s avonds al in zodat je ’s ochtends niet nog op zoek moet gaan naar allerlei spullen. Dit scheelt tijd in de ochtend.
- Sta op tijd op. Snooze niet te lang, want zo wordt het alleen maar lastiger om op te staan. Je zult er toch een keer uit moeten.
- Zet fijne muziek aan als je je klaar maakt voor de dag. Muziek kan zoveel doen met je stemming. Deze tip is dus zeker het proberen waard!
- Doe ’s ochtends voor ongeveer 20 minuten iets waar je blij van wordt. Lees een paar hoofdstukken van een leuk boek, kijk 20 minuutjes naar een serie of doe iets anders. Voor deze tip zal je echt iets vroeger dan normaal moeten opstaan, maar het is zeker het proberen waard. Wie weet lukt het je beter om op te staan bij de gedachte dat je zo in alle rust een leuke serie kan kijken.
- Neem de tijd voor je ontbijt en leg hierbij je telefoon weg. Wanneer je even niet op een schermpje kan kijken, kun je je wat meer focussen op het moment. Daarnaast heb ik bij deze tip ervaren dat ik dan het gevoel krijg dat ik meer tijd heb. Rustig ontbijten werkt bij mij dus best goed om niet meteen een heleboel prikkels te krijgen die stress kunnen oproepen.
- Zorg voor een lekker ontbijt! Met de gedachte aan iets dat je lekker vindt, zul je vast makkelijker opstaan.
- Leg je sleutels op een vaste plek. Wanneer ik klaar ben met mijn ochtendroutine en ready to go ben, hoef ik alleen nog maar mijn sleutels te pakken. Ik zorg dan ook altijd dat mijn sleutels op een vaste plek liggen zodat ik daar niet nog om hoef te zoeken.
- Een tip die ik zelf nog vaker wil gaan toepassen, is om ’s ochtends wanneer ik wakker word, even kort te schrijven. Ik pen mijn gedachtes van die ochtend over de dag die gaat komen, neer. Dit helpt me om bewust mijn gedachten te sturen naar waar ik die dag energie aan wil geven. Het schrift waarin ik dit doe ligt dan ook naast mijn bed zodat ik het zo kan pakken.
Kort gezegd wil ik met deze tips zeggen dat het nergens voor nodig is om met een chagrijnig gevoel op te staan. Kijk niet naar de dingen die onveranderbaar zijn, maar naar de dingen die jij kunt veranderen. Denk in oplossingen! Het duurt misschien even voordat je een fijne ochtendroutine hebt gecreëerd, maar onthoud dat elk stapje er weer een is.
En in het weekend dan?
Een bijkomend voordeel aan een goede doordeweekse ochtendroutine is dat je alvast die positieve mindset hebt geactiveerd waardoor het hopelijk makkelijker wordt om productief te zijn. Een weekend zal ook langer duren wanneer je al een rustige en productieve week achter de rug hebt. Zo heb je het weekend niet alleen maar nodig om uit te rusten maar kun je naast je ‘verplichte’ taakjes voor school of werk ook eens iets anders oppakken. Heb je al weken niet getekend, geschreven, gesport of iets anders leuks gedaan? Door een goed georganiseerde week zul je merken dat je hier weer tijd voor gaat vinden.
Tot slot wil ik nog zeggen dat het echt niet nodig is om een strakke ochtendplanning te hebben. Het gaat er juist om dat je door een fijne routine meer vrijheid en ontspannenheid creëert. Doe vooral wat voor jou goed voelt. Ik kan alleen maar zeggen dat de dingen die ik in dit artikel heb genoemd voor mij heel goed werken.
Liefs,
Marlies
Houd jij van de ochtend? En ga je misschien een tip van mij toepassen? Of heb je zelf een leuke tip?
leuk artikel! heel handig, want ik heb meestal zoooo geen zin om op te staan, maar als ik die tips toepas zal het misschien wat makkelijker gaan! (hopelijk haha)
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel! Ik hoop het voor je! Het gaat denk ik in de eerste plaats om je mindset. Als die positiever wordt, heb je als het goed is automatisch meer zin in de dag! De dag opstaan met een lach is enorm belangrijk! Succes! X
LikeGeliked door 1 persoon