Introvert zijn en toch van je laten horen

Processed with VSCO with a6 preset

Eigenlijk is de titel van deze blog een verkeerd geformuleerde tegenstelling. Introvert zijn kan namelijk heel goed samengaan met openlijk zijn naar de buitenwereld over je gedachtes of ambities. In deze blog wil ik je graag meer vertellen over het onderwerp introvert en extravert, over hokjes en me time. Het is een best persoonlijke blog geworden dus ik hoop dat je ‘m leuk gaat vinden.

Wat betekent het om introvert of extravert te zijn?

Introvert en extravert. Het zijn begrippen waarover nog aardig wat onduidelijkheid bestaat. In de kern gaat het erom waar jij als mens je energie vandaan haalt. Waar laad je van op? Een introvert haalt z’n energie vooral uit zichzelf door alleen te zijn en het liefst in een vertrouwde omgeving. Een introvert persoon is vaak een denker. Hij laadt dan ook op door tijd door te brengen met zichzelf om z’n gedachtes de vrije loop te laten. Een extravert krijgt daarentegen energie van het onder de mensen zijn en het ervaren van veel prikkels om zich heen.

In deze blog zal ik iets minder ingaan op het extravert zijn omdat ik mij hier minder in kan inleven. Dit neemt natuurlijk niet weg dat je ook hele mooie kwaliteiten kunt hebben wanneer je meer neigt naar het extraverte.

Allesomvattende definities bestaan niet

Het is lastig om te strooien met de begrippen introvert en extravert. Het is echter wel logisch dat deze termen bestaan want ze dekken een grote lading van hoe je je kunt voelen (meer introvert of extravert). Als de term allesomvattend zou moeten zijn voor ieder mens, kunnen we net zo goed ophouden met definities maken. Dan wordt het veel te ingewikkeld. Mensen kunnen lastig in hokjes gestopt worden van vaststaande definities omdat iedereen een andere persoonlijkheid heeft. Natuurlijk zijn er wel overeenkomsten te vinden bij mensen. Zoals het gevoel dat sociale activiteiten energie kosten of juist energie opleveren.  Dit is de algemene betekenis van introvert en extravert. Ik denk dat deze erg waardevol is. Wanneer je van jezelf weet waar je voornamelijk energie van krijgt, kun je je leven beter inrichten op een manier zodat jij elke dag energie krijgt van wat je doet.

Meer over mij

Een tijdje terug vroeg iemand me waar ik sta op een schaal van introvert naar extravert. Als ik daar zo over nadenk, denk ik dat ik mezelf zou beschouwen als een persoon die meer naar het introverte neigt. Iets wat je vaak hoort over introverte mensen, is dat ze prima op zichzelf kunnen zijn. Dit heb ik ook. Zo vind ik het helemaal niet erg om veel thuis te blijven (ik ga dan wel af en toe naar buiten hoor😉) en weinig tot geen afspraken te hebben. Mensen die extravert zijn hebben vaker het gevoel dat ze niet willen stilzitten en maken daarom liever allerlei plannen. Dit kan natuurlijk ook, maar het is niet wat ik zelf zou kiezen. Ik merk het namelijk dat wanneer ik een periode wel veel afspraken heb, ik me minder energiek voel. Vandaar dat ik het liefst op een normale basis ook aardig wat tijd alleen doorbreng, ook wel me time genoemd. Het liefste lees ik dan wat of kijk ik een serie. Ook vind ik het leuk om in mijn me time te gaan sporten. Muziek op en gaan!

Vergis je niet, ik houd ook zeker van sociale activiteiten. Omgang met anderen heb ik nodig om verbondenheid te voelen. Ik heb echter niet áltijd wat luchtigs te vertellen en voel me daarom niet altijd op mijn gemak. Waar ik wel erg van kan genieten, zijn goede gesprekken. Ik vind het interessant om het met iemand te hebben over een bepaald onderwerp en hier dan diep op in te gaan. Hier haal ik weer nieuwe inspiratie uit.

Wat betreft sociale contacten investeer ik liever in een paar goede vrienden bij ik alles kwijt kan, dan in een heleboel lossere contacten. Wanneer ik met goede vrienden ben, kan ik juist wat extraverter overkomen. Ik weet niet precies hoe dat komt, maar ik merk het soms wel aan mezelf. Daarnaast vind ik het altijd erg leuk om bij familie te zijn, daar krijg ik namelijk een hele andere energie van. Familie voelt toch weer anders, meer vertrouwd.

Jezelf laten horen, ook al ben je meer introvert

Al zou ik mezelf geen introvert etiket willen opplakken, ik merk toch wel degelijk dat ik bepaalde dingen fijn vind (zoals veel me time). Daarnaast heb ik ook vaak oplaadtijd nodig in m’n eentje na een sociale activiteit. Wat verder nogal een misverstand is, is dat introverte mensen verlegen zijn of het lastig vinden om te praten. Zoals ik eerder al zei, gaat of je intro- of extravert bent over waar je je energie vandaan haalt en niet perse over je hele persoonlijkheid. Ik ben niet een verlegen persoon. Ik durf dan ook van me te laten horen als ik graag iets wil delen, zoals bijvoorbeeld op mijn blog.

Kortom, of je nu meer extravert bent, introvert of er tussen in (ambivert): er is ruimte voor iedereen om zich te laten horen. Iedereen heeft z’n eigen kwaliteiten die gepaard gaan met z’n persoonlijkheid. Het maakt niet uit of je graag wat meer tijd voor jou alleen wilt inroosteren of dat je liever veel met anderen bent. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat je geen vooroordelen hoeft te hebben over de geaardheid van iemand. Extravert of introvert, beiden zijn nodig op deze wereld en dat mensen zo verschillend zijn is juist zo leuk! Het is alleen zo dat wanneer je van jezelf weet waar je van oplaadt, je je leven er wat op kunt aanpassen.


Ik hoop dat je het leuk vond om dit informatieve maar ook persoonlijke artikel te lezen.

Liefs,

Marlies

Voel jij je meer introvert of extravert? En waar merk je dat dan aan?

Advertentie

2 reacties op ‘Introvert zijn en toch van je laten horen

  1. Hoi Marlies ,
    Ik herken mij wel in wat jij schrijft over jezelf. Vooral het stukje als ik bij mijn familie ben. Ben zelf meer introvert als extrovert. En vind het ook heerlijk als ik even alleen ben en wat voor mezelf kan doen, om ontspanning te zoeken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s