Het laatste jaar van de middelbare school en mijn gedachtes over studiekeuze

Processed with VSCO with a6 preset

Eindelijk is het zover, het (als het goed is) laatste jaar op de middelbare school is begonnen: VWO 6. In dit blogje blik ik alvast vooruit naar wat er komen gaat in het examenjaar en heb ik het over mijn twijfels wat betreft studiekeuze. Lees je mee?

Een korte terugblik

Ik weet nog dat ik in klas 1 van die momenten had dat ik me besefte dat ik nog zes jaar te gaan had op de middelbare. Nog zes jaar! Het is natuurlijk cliché om te zeggen dat de tijd voorbij gevlogen is, maar het is echt zo. Ik kan bijna niet geloven dat ik, als alles goed gaat, over een jaar (weer) naar een nieuwe school zal gaan. Wel moet ik toegeven dat het ook vooral door de verhuizing kwam dat afgelopen jaar zo snel voorbij ging. Wanneer je namelijk verhuist en hierdoor van school wisselt, is er veel in je leven dat je opnieuw moet gaan inrichten. Hierdoor voel je minder dat de tijd voorbij gaat. Al met al ben ik wel erg blij dat wat schoolresultaten betreft, VWO 5 een prima jaar is geweest. Zo kan ik nu een goede start kan maken in mijn examenjaar.

Wat staat er mij te wachten?

Het examenjaar is een belangrijk jaar. Ik moet veel toetsen gaan maken waarvan het resultaat meetelt voor het examen. Dat wordt dus goed studeren. Ik kijk er wel een beetje tegenop om zoveel belangrijke toetsen te maken, maar gelukkig wordt ik steeds beter in het creëren van een goede mindset om tegen de stress te kunnen.

Daarnaast zal ik samen met twee anderen bezig gaan met het profiel werkstuk. Met mijn groepje heb ik het onderwerp televisiereclames gekozen. Wat erg leuk is, is dat het onderwerp van ons pws te maken heeft met een studie die ik mogelijk wil gaan doen, namelijk communicatie (wetenschappen). Bij televisiereclames komen allerlei communicatie aspecten kijken en het leek ons groepje erg leuk om hier meer over te leren.

Mijn interesses en gepieker over studiekeuze

Een studiekeuze maak ik het liefst maar één keer. Ik heb aardig veel interesses en vind het lastig om nu al bepaalde vakgebieden los te laten en echt voor een bepaalde richting te kiezen. In de breedste zin denk ik dat mijn interesses liggen in gedrag, maatschappij en communicatie. Daarnaast vind ik politiek, psychologie, taal en cultuur ook interessant.

Ik zei het net al een beetje, ik heb een studie op het oog. Al een tijd lang denk ik erover om na het slagen van de middelbare school, communicatie (wetenschappen) te gaan studeren. Het lijkt me erg leuk om meer te leren over communicatieprocessen. Wat voor soort communicatiemiddel is nodig om een bepaald doel te bereiken? Hoe zet je een goede campagne op? Dit zijn vraagstukken die aan bod komen tijdens de studie. Daarnaast leer je op de opleiding hoe je goede teksten schrijft en allerlei andere vaardigheden. Al deze aspecten die komen kijken bij communicatie lijken mij erg leuk.

Een andere studie die mij leuk lijkt, is een beetje een mengelmoes van taal, cultuur en maatschappij. De studie heet Europese talen en culturen en is te volgen aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ik vind het tof dat in deze studie veel van mijn interesses samenkomen en dat het ook internationaal gericht is. Wel vraag ik me af of ik in deze studie nog mijn creatieve ei kwijt kan. Hier wil ik graag nog meer over te weten komen.

Hbo of universiteit?

Natuurlijk is de keuze wélke opleiding ik wil doen het belangrijkste. Daarna komt de vraag of ik hbo of universiteit zou willen doen. Als ik van het VWO afkom, heb ik toegang tot beiden. De keuze is best lastig vind ik. Zonder er bij stil te staan heb ik het de afgelopen jaren als gebruikelijk ervaren dat na het VWO, de universiteit komt. Dit ook omdat het VWO niet voor niets staat voor ‘voorbereidend wetenschappelijk onderwijs’. Nu ik bijna klaar ben met de middelbare, dringt het ineens tot me door dat het helemaal niet vastligt wat de volgende stap is. Vanaf hier begint juist de keuzevrijheid. Ik weet in ieder geval zeker dát ik graag wil studeren. Een studie op het hbo is dan ook een optie. Het is alleen zo dat ze daar andere manier van werken hebben dan op de universiteit. Het is maar net wat voor soort onderwijs beter bij je past.

Hopelijk vind ik meer duidelijkheid over wat er bij mij past in het komende jaar. In het najaar zijn er weer veel opendagen die ik wil bezoeken, dus ik hoop dat dat me een goed beeld geeft van de mogelijkheden. Wie weet kom ik zelfs nog wel andere studies tegen die me interessant lijken. Alhoewel dan nog steeds de vraag blijft of het hbo of universiteit zal worden. Mocht je hier je ervaringen over willen delen, ik lees het graag in de comments!

Inmiddels is dit blogje al aardig lang geworden dus ik denk dat ik het voor nu maar hierbij laat. Ik denk dat ik over een tijdje wel weer eens een update zal geven over hoe dit schooljaar verloopt. Er staan veel spannende dingen op de planning, maar met een goede mindset hoef ik daar niet al te veel over te stressen. Alles gaat wel weer voorbij, ook die toetsweken. Daarbij is er dit nieuwe schooljaar natuurlijk ook de tijd om leuke nieuwe herinneringen te maken, can’t wait!

Liefs,

Marlies


Waar kijk jij het meest naar uit komend schooljaar?

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s