Dan maar niet zo, dit heet nu leven

IMG_1006

Er hangen twee uitgeknipte stukjes aan mijn muur. Op de ene staat ‘Dit heet nu leven’ en op het andere staat ‘Dan maar niet zo’ geschreven. Op het eerste gezicht zijn het grappige tekstjes, maar sinds kort hebben ze meer betekenis gekregen voor mij. Lees je mee waarom?

Waar het begon

Ik kreeg deze papiertjes met de wijze spreuken ooit eens in de brievenbus omdat ik meedeed aan een snailmailactie. Snailmailen is niets anders dan creatieve post versturen. In mijn geval kreeg ik post van een meisje die ik niet persoonlijk kende. We waren aan elkaar gekoppeld via een site waar je je voor deze snailmailactie kon opgeven.

Het is inmiddels al lang geleden dat ik de briefjes door de post kreeg. Wel heb ik de snailmail van toen bewaard. Een tijdje terug vond ik de doos waarin ik mijn post bewaar. Ik was aan het zoeken voor leuke plaatjes om aan mijn muur te hangen en ik vond deze tekstjes. Ik las ze en vond ze leuk genoeg om op de muur te plakken.

Vervolgens hingen de teksten een aantal weken aan mijn muur. Af en toe las ik de korte uitspraken opnieuw.

En toen pakte het me ineens

Een lange tijd heb ik niet stil gestaan bij de teksten die op de briefjes staan. Ik vond het in het begin wel grappige uitspraken. Ik was ze ook nog nooit eerder tegengekomen in een quote.

En toen gebeurde het ineens: de boodschap van de papiertjes drong tot me door. Ik weet niet waarom ik niet eerder met dezelfde blik naar de spreuken had gekeken. Ineens kregen de teksten waarde voor mij.

DSC_0658

Dit heet nu leven

Op het ene briefje staat geschreven ‘Dit heet nu leven’. Het drong tot me door dat het betekent dat lang niet alles gaat zoals je verwacht of wilt. Het is nu eenmaal het leven dat er onverwachte dingen op je pad komen.

Het is het ook leven dat je keuzes moet maken, ook al kun je de gevolgen van je keuzes niet altijd voorzien. Dit slaat bij mij voornamelijk op het feit dat ik op een punt sta ik mijn leven waarin ik belangrijke stappen zet in het ontwikkelen van mijzelf. Welke studie wil ik doen? Waar wil ik goed in worden? Biedt mijn keuze zekerheid op een goede baan? Omdat ik weet dat ik keuzes maken niet kan vermijden, wil ik proberen om het op een voor mij fijne manier aan te pakken. Accepteren dat ik niet alles kan voorzien helpt daarbij.

Het heet nu eenmaal leven dat er dingen gebeuren die leuk en minder leuk zijn. Het leven kan intens zijn wanneer je je ervoor openstelt. Mijn advies zou echter wel zijn om zoveel mogelijk intens te leven. Niet op de automatische piloot, maar elke dag je weer bewust zijn van wat je doet en waarom. En ja, hierdoor raken minder leuke gebeurtenissen je misschien meer omdat je je er zo betrokken bij voelt. Betrokken bij het leven. Hier staat tegenover dat je ook iedere dag bewust kunt proberen om je leven leuk en zinvol te maken. Het kan je zoveel dankbaarder maken. Leef om te leven, niet om alleen maar hier op aarde te ‘zijn’.

Dan maar niet zo

Het tweede briefje met de tekst ‘Dan maar niet zo’, sluit eigenlijk heel mooi aan op de vorige tekst. Voor mij betekent dit tweede tekstje echter nog meer dan het vorige, dat ik mag loslaten. Loslaten dat ik niet alles kan voorzien, maar ook het loslaten van andere dingen. Vaak zit de ergernis van een project dat maar niet wil worden zoals je het in je hoofd hebt, in de laatste 20 procent die bestaat uit perfectionisme en onzekerheid.

De tekst ‘Dan maar niet zo’ vertelt me dat het niet erg is om iets anders te doen dan dat je verwacht had te doen. Je kunt van alles willen en onbewust daar ook naar streven. De lat ligt dan steeds hoog. Het moet en kan altijd beter is een gedachte die vaak door mijn hoofd gaat. Gelukkig kan ik dit steeds beter herkennen en lukt het me ook steeds beter om deze gedachte los te laten: dan maar niet zo, denk ik dan. Je hoeft niet altijd 100 procent te leveren. Probeer maar eens vanuit het oogpunt van een ander naar jezelf te kijken. Je kan natuurlijk niet echt in het hoofd van iemand anders kruipen, maar het gaat om het idee. Vaak is het zo dat anderen jou zaken heel anders zien dan dat jij dat doet.  Iedereen leeft in meer of mindere mate in z’n eigen wereldje.


Dit was dan de blog die ik wilde schrijven na aanleiding van de twee tekstjes op mijn muur. Ik hoop dat jij er ook iets kunt uithalen voor jezelf. Nu ben ik trouwens ook erg benieuwd of jij ook een uitspraak hebt waar je veel aan hebt (gehad). Reageer dan gerust in de comments, vind ik leuk!

Liefs,

Marlies

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s