Oktober, november en december. Het zijn de maanden waarin veel hogescholen en universiteiten hun opendagen houden. Zelf ben ik van plan om heel wat scholen af te gaan om te kijken of ik ergens mijn droomstudie kan vinden. Het leek me leuk om jullie te vertellen waar ik zoal op let bij het vinden van een opleiding. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.
Wat informatie vooraf
Op dit moment zit ik in gymnasium 6. De eerste periode van dit laatste schooljaar is al bijna afgelopen. Ik heb nu herfstvakantie, maar zodra de vakantie is afgelopen, begint een week later mijn toetsweek. Zo’n eerste toetsweek van het jaar vind ik altijd wel een beetje spannend. Het is namelijk alweer een tijd geleden dat ik een toetsweek had. De vorige was nog vóór de zomervakantie in VWO 5. Er zitten dus alweer zo’n 15 weken tussen. Over de toetsweek gesproken, ik wil ook nog graag een apart blogje maken met tips voor tijdens de toetsweek. Oké, nu door naar waar het om draait in deze blog!
Studiekeuze tips
- Kijk naar jezelf. Waar krijg je een blij gevoel van als je ermee bezig bent? Wanneer je iets leuk vindt, zul je bij een studie ook sneller de motivatie vinden om ergens in te duiken. Zelfs al vind je iets lastig, als je het niet erg vindt om erin te duiken dan kun je ook de motivatie vinden om door te zetten. Neem je interesses dus als uitgangspunt wanneer je op zoek gaat naar een geschikte opleiding.
- Bedenk bij jezelf waar je goed in bent. Wat kost jou in verhouding minder moeite? Zo vind ik het zelf vreselijk om met cijfers bezig te zijn omdat ik hier erg hard over na moet denken. Iets taligs ligt me beter. Wanneer je een studie kiest die veel dingen bevat die jij goed kunt oppakken, voelt de studie niet als een al te zware last.
- Schrik niet als je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn veel mogelijkheden qua studies, maar hoe vaker je research zult doen, hoe eerder je merkt wat voor jou goede mogelijkheden zijn. Ik heb een brede interesse, maar zodra ik kijk naar wat voor onderwerp ik écht in mijn studie wil hebben, vallen er alweer veel studies af. Mijn lijstje wordt steeds kleiner.
- Zet op een rijtje wat jouw algemene voorkeuren zijn. Wil je bijvoorbeeld liever thuis blijven wonen of niet? En wil je een grootschalige studie of niet? Een Engels- of Nederlandstalige studie? Waar wil je persé graag meer over leren (dus welke interesse van je moet sowieso in de studie naar voren komen)? Vind je de manier van werken van het hbo of wo fijner? Wil je graag een brede of specialistische opleiding volgen? In welk deel van de wereld zou je jouw toekomstige beroep willen uitoefenen, persé in de omgeving waar je nu woont of zie je jezelf ook wel verhuizen naar bijvoorbeeld de Randstad of het buitenland als dat nodig is? Geef vervolgens de zwaarte van elke voorkeur aan.
- Wanneer je een aantal studies heb bezocht en nog twijfelt tussen een aantal, maak dan een voor- en tegenlijstje. Vergelijk dit lijstje ook met je voorkeurslijstje (zie vorige punt). Welke studie komt het meest overeen met je voorkeuren?
- Een praktische tip: Doe een meeloopdag van veel verschillende studies. Liever een meeloopdag te veel dan te weinig. Een meeloopdag kan niet alleen voor bevestiging zorgen dat je iets écht tof vindt, het kan ook de doorslag geven dat een bepaalde studie niet voor jou is.
- Ik denk dat het goed is om te beseffen dat een verkeerde keus maken qua studie mag en dat dit geen ramp is. Ja het kost geld om een nieuwe keuze te maken, maar hoeveel geld is dit op een leven lang werken? Het biedt juist nieuwe inzichten als je een tijdje iets hebt gestudeerd om vervolgens te besluiten dat je wilt stoppen. Waarschijnlijk weet je nu beter wat je niet wil. Dit kan helpen bij het uitzoeken van een nieuwe studie.
- Kijk naar wat voor soort inhoudelijke vragen aanbod komen tijdens een studie. Zijn dit vragen waar jij graag het antwoord op wilt vinden? Als het antwoord ja is, dan weet je dat je het studiemateriaal waarschijnlijk wel interessant zult vinden.
- Vaak is het zo dat je voor veel banen niet een specifieke opleiding gevolgd hoeft te hebben. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden om bij een bepaald beroep uit te komen. Voel je dus niet beperkt met wat je kan worden wanneer je een studie kiest.
- Zoek mensen die je bewondert qua beroep op op LinkedIn. Zo kun je zien wat voor opleiding ze hebben gevolgd om tot dat beroep te komen. Misschien krijg je zo ideetjes voor opleidingen. Daarnaast zul je zien dat er meerdere mensen met hetzelfde beroep zijn, maar dat ze verschillende opleidingen hebben gedaan. (zie ook vorige punt)
- Voor mij persoonlijk geldt dat ik nog niet een bepaald beroep voor ogen heb. Om deze reden kies ik denk ik liever voor een brede opleiding. Hierdoor heb ik eerst tijd om te wennen aan de studie en alle richtingen die mogelijk zijn voordat ik specialiseer. Een brede studie is dus misschien een goede optie als je nog niet precies weet wat voor functie je later wilt hebben.
- Je goed voelen bij een opleiding is belangrijk. Natuurlijk is er ruimte voor twijfel, dat is normaal. Ik denk dat je als leidraad kunt nemen of je positieve energie krijgt van een opleiding. Zie jij jezelf al door de theorieboeken heen bladeren? Zo ja, dan is dat een goed teken dat je je waarschijnlijk al meer vertrouwd voelt met je keuze.
- Je thuis voelen op een school is fijn voor jezelf. Een positief gevoel over het gebouw waar je over een tijd heen zult gaan, is daarom belangrijk. Hoe voelt de school aan? Zie je jezelf daar al rondlopen? Hoe zijn de docenten, komen ze gepassioneerd over om jou dingen te leren?
- Wanneer je een paar studies hebt die je leuk lijken, vertel dan aan anderen waarom. Door aan een ander uit te leggen waarom je iets leuk vindt, ga je nog meer bij jezelf te rade of je het wel echt leuk vindt. Zo ja, dan voelt het waarschijnlijk goed om het er met anderen over te hebben. Zo laat je het namelijk steeds meer op je inwerken dat je een bepaalde studie wilt gaan doen.
- Tot slot: De perfecte studie bestaat niet. Althans, niet voor iedereen. Deze gedachte kan stress wegnemen bij het kiezen van een studie. Er zijn namelijk ook vakken die bij een studie horen die je minder leuk vindt. Laat je hier niet door afschrikken. Elke opleiding heeft zo zijn minpunten. Ook al had ik het in de inleiding van dit blogje over mijn droomstudie, waarschijnlijk is dat meer een gevoel dat je kunt hebben bij een studie.
Goed, dit waren mijn tips. Ik hoop dat ik je wat handvaten heb kunnen geven bij je studiekeuzeproces. Ik wens je veel succes met het zoeken naar een studie waar je blij van wordt.
Liefs,
Marlies
Welke studies lijken jou leuk?