Recensie – Volg me

Processed with VSCO with a6 preset

Deze kerstvakantie heb ik het boek Volg me van Joyce Spijker gelezen. Dit boek snijdt een actueel thema aan, namelijk de onlinewereld met haar influencers. Ik was meteen benieuwd naar dit boek, want ik vind media een interessant onderwerp! Ik heb nog niet eerder een boek van deze auteur gelezen, maar ik volgde haar al wel op instagram(joyce_spijker). Ze laat veel zien van het schrijfproces van haar boeken, wat ik erg leuk vind om te volgen. In deze blog wil ik je graag vertellen wat ik van haar nieuwste boek vind!

Het boek gaat kort gezegd over drie personen die allemaal een link hebben met de mediawereld. Het boek heeft dan ook drie perspectieven die elkaar veel afwisselen. De verhalen zijn heel duidelijk met elkaar verweven. In het boek is het belangrijkste personage wat mij betreft Claire Kant, een populaire influencer. Via het perspectief van Claire kom je als lezer meer te weten over hoe het is om influencer te zijn. Er wordt met name ingezoomd op de schaduwkant van haar beroep.

Het boek Volg me leest alsof je een film kijkt. De korte hoofdstukken zijn geschreven vanuit drie perspectieven en wisselen elkaar veel af, net als scènes in een film. Aan de ene kant is dit fijn, want zo zit er veel vaart in het verhaal. Voor ik het wist, was ik weer 20 bladzijden verder. Wat ik jammer vindt aan de korte hoofdstukken, is dat het lastig is om met de hoofdpersonages mee te voelen. Er is weinig tijd in een hoofdstuk om echt in de gedachtegang mee te gaan van het personage. Voor je het wist, zat je alweer bij een nieuw perspectief, net wanneer je goed in het verhaal van het ene perspectief zit.

Desalniettemin zijn de hoofdstukken wel heel kernachtig en hebben ze zeker een boeiende inhoud. Er wordt niet om zaken heen gedraaid. Hierdoor leest het verhaal vlot. Dit vind ik een positief aspect. Ik ben dan directer bij het verhaal betrokken dan dat ik ook aandacht moet geven aan veel context, waardoor ik afgeleid zou worden van de daadwerkelijke acties.

Iets wat ik heel sterk vind aan dit boek, is dat de influencerswereld van twee kanten belicht wordt. Vanuit iemand die in de business zit en vanuit een buitenstaander die probeert om die wereld binnen te komen en daarbij moet onderzoeken hoe het er allemaal aan toe gaat. Hierdoor zie je goed de verschillen tussen hoe mensen over de onlinemediawereld denken.

De verhaalsetting sprak mij heel erg aan. Er is nog niet veel fictie dat gaat over de onlinewereld. Ik denk dat Joyce dit boek precies op het juiste moment heeft geschreven. Net zoals dat juist influencers van het jaar nul nu succesvol zijn omdat ze begonnen in een tijd dat social media nog heel erg aan het opkomen was (en ze daardoor meer opvielen), zo denk ik dat Joyce met Volg me haar tijd vooruit is om een boek te schrijven rondom dit onderwerp. Hierdoor valt ze op. In Volg me geeft ze een rake beschrijving van de online wereld met haar influencers. Het boek is rauw en snijdt daarnaast het thema kwetsbaarheid aan door de schaduwkant van het influencerleven zien. Ik denk dat Volg me nog wel eens heel groot kan worden.


Bedankt voor het lezen van dit artikel. Laat me weten of Volg me je een leuk boek lijkt!

Liefs,

Marlies

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s