Stappenplan om je doel te verwezenlijken – over goede voornemens

Processed with VSCO with a6 preset

Ik hou ervan om doelen te hebben in plaats van goede voornemens. Want zeg nu zelf, goede voornemens verwateren vaak alweer na een aantal weken. Wanneer ik dus iets heb wat ik graag wil bereiken, wil ik het concreet maken. Op die manier komt mijn wens dichterbij en lijkt het ook ineens haalbaarder geworden. De drempel wordt verlaagd. Vandaag een kort artikeltje over doelen en een stappenplan om het concreet te maken. Misschien dat je er wel iets aan hebt!

Dromen uitstellen

Wanneer ik heel groot denk, bijvoorbeeld over bepaalde ambities die ik heb, dan lijkt dit nog zo ver weg. Bijna automatisch komt dan de gedachte dat zo’n groot iets tijd nodig heeft en dat ik het ooit wel eens zal oppakken. Dit resulteert er dan in dat ik dit grote project een beetje vergeet, of beter gezegd, ik doe het af met de gedachte dat ik het later wel eens zal voltooien. Ik wacht of het juiste moment of zoiets..

Bovenstaand patroon zorgt ervoor dat ik mijn dromen heel makkelijk links laat liggen. Dit is eigenlijk zonde als ik er zo over na denk. Want het is echt waar, ik heb maar één leven, en wat ik in dit leven doe is aan mezelf. Dus waarom zou ik er niet voor gaan, waarom zou ik niet gewoon eens proberen een stukje van die droom te realiseren. Dan zie ik later wel waar ik uitkom.

Mijn stappenplan om een (eventueel grote) wens te verwezenlijken

 1. Neem een wit vel papier horizontaal voor je en verdeel het in tweeën. Trek een streep over de helft van het papier.
 2. Bovenaan de ene helft van het papier schrijf je ‘Mijn leven nu’, en bovenaan de andere helft zet je ‘mijn wens in kleine stapjes’.
 3. Beschrijf nu aan de kant van ‘Mijn leven nu’ in korte stukjes tekst of steekwoorden hoe een dagelijkse dag voor jou eruitziet.
 4. Bedenk een wens/doel dat je hebt, het kan als je wilt iets groots zijn zoals bijvoorbeeld (vrijwilligers)werk doen in een land dat je interesseert. Schrijf dit in het midden van de kant ‘Mijn wens in kleine stapjes’.
 5. Bedenk nu heel concreet wat voor kleine onderdelen, small steps, gedaan moeten worden om dichter bij het verwezenlijken van je wens te komen. Dit kan zijn, om in het voorbeeld van net te blijven, om informatie op te zoeken van dat land, uitzoeken wat voor werk je dan graag wilt doen, uitzoeken hoe je aan het geld voor vliegtickets wilt komen, bedenken of je je reis en werk zelf wilt regelen of dat je met een organisatie mee wilt, in welke periode je graag op reis zou willen etc.
 6. Je hebt nu allemaal kleine deeltaakjes opgeschreven. Trek nu lijntjes van die kleine stapjes naar de andere kant van het vel papier. Je past nu als het ware deze kleine taakjes in in je dagelijkse leven, zodat het concreet wordt wanneer je tijd wilt vrijmaken om aan je wens/doel te werken.

Hieronder een voorbeeld dat ik zelf gemaakt heb. Als wens heb ik opgeschreven ‘werken + reizen in Engeland’. Ik weet niet zeker of dit een wens is die ik op dit moment heel graag wil verwezenlijken, maar het zou zomaar eens kunnen dat ik dit in de toekomst wel wil gaan doen. Beschouw het papier dus maar als een voorbeeld van hoe dit stappenplan er uitgewerkt uit zou kunnen zien.

stappenplan voor blog

Een paar opmerkingen en tips:

 • Je zou in plaats van een dagelijkse dag ook een normale week kunnen beschrijven aan de kant van hoe je leven er op dit moment uitziet. Op die manier kan je de kleine deeltaakjes die nodig zijn om je wens te vervullen, nog specifieker een plekje geven in je leven.
 • Overal waar ik in deze blog het woord ‘doel’ heb gebruikt, kun je ook het woord ‘wens’ lezen. Voor mij legt het woord ‘doel’ iets meer de nadruk op het resultaat, terwijl ‘wens’ meer iets zegt over je verlangens, dromen of ambities. Beide woorden hebben zo hun kracht en vandaar dat ik de ook beide heb gebruikt in deze blog. Echter, het woord ‘wens’ heeft voor mij een iets vriendelijkere uitstraling en daarom zet ik bovenaan mijn vel papier het woord ‘wens’ in plaats van ‘doel’.
 • Heel belangrijk: denk niet alleen aan het eindpunt van je doel, maar geniet ook van het proces dat je bezig bent iets te doen wat je echt leuk vindt. Zoals eerder gezegd, je leeft maar één keer, dus wacht niet langer en vul je leven met activiteiten die je joy brengen. Zo beleef je elke dag een stukje van je wens. Bright up your life now!
 • Ik snap natuurlijk dat je een leven hebt dat bepaalde dingen van je vraagt, zoals werk, school en andere dingen die nu eenmaal als vast onderdeel in je leven zitten. Vandaar ook dat je lijntjes kunt trekken van de ene helft van het papier naar de andere, zodat je niet hoeft te denken dat je nooit tijd hebt om bezig te zijn met je wens. Door concreet te zijn over de deeltaakjes en hoeveel tijd ze kosten, zie je wanneer je tijd hebt om bezig te zijn met je wens.

Ik hoop dat je iets uit mijn blogje heb kunnen halen en dan wil ik je graag een heel mooi, gezellig en gezond nieuw jaar wensen! Geniet ervan met de mensen om je heen!

Liefs,

Marlies

 

Advertentie

2 reacties op ‘Stappenplan om je doel te verwezenlijken – over goede voornemens

 1. Wat een goed idee! Jaren geleden heb ik ook zoiets opgemaakt als opdracht in de Purpuz planner (heb daar toen een blogartikel over geschreven). Elke week even evalueren of ik ‘richting mijn doel werkte’. Eigenlijk werkte die methode heel goed! Hoog tijd om zoals jij opnieuw stil te staan bij wat ik wil, goed voornemen voor komend jaar! Liefs

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s