Wat een bizarre tijd + laatste loodjes

IMG_2850

Misschien ben je er al van bijgekomen, misschien ook niet. Voor het geval je onder een steen hebt geleefd de afgelopen dagen, zal ik je even vertellen welke shock afgelopen week plaatsvond in de onderwijswereld. De centrale eindexamens van 2020 gaan niet door. Vandaag heb ik het over deze bizarre gebeurtenis en over de laatste loodjes van dit schooljaar.

Hoe ik afgelopen jaar beleefd heb

Ik weet nog goed dat ik aan het begin van het jaar allemaal kriebels voelde van de spanning. Dit wordt het meest gedenkwaardige jaar van mijn middelbare schooltijd dacht ik toen. Vervolgens werd er het hele jaar enorm vaak door docenten gezegd ‘leer dit, want dit zit ook vaak in de centrale eindexamens!’. Het hele jaar ben ik me er dus goed bewust van geweest dat er een heel groot en belangrijk toetsmoment zat aan te komen. Ik had al helemaal in mijn hoofd bedacht wanneer ik zou beginnen met leren. Ik was ook benieuwd, want hoe zou dat gaan als je stof van zo’n grote periode allemaal geordend in je hoofd probeert krijgen..? Stress en onzekerheid waren zeker aanwezig in mijn hoofd. En toen kwam er het besluit: de centrale examens gaan niet door dit jaar. Toen ik dat hoorde, voelde het allemaal zó onwerkelijk..
Ik begrijp volkomen dat de centrale eindexamens niet doorgaan door het besmettingsgevaar met het coronavirus en de ongebruikelijke aanlooptijd naar het centraal examen (de scholen zijn een paar weken geleden dicht gegaan, say what?). Ik had een paar maanden geleden niet gedacht dat het coronavirus, wat begon als een onbekend en ver van mij afstaand virus in China, dit teweeg zou brengen.

Schoolexamen nu bepalend

Maar goed, hier zit ik dan als eindexamenleerlinge van het vwo. Zoals velen van jullie vast wel hebben meegekregen, gaat de schoolexamens nu bepalen of iemand slaagt of niet. Gelukkig sta ik er op dit moment goed voor en maak ik me niet zo’n zorgen. Wel hoop ik dat de mensen die nog niet op slagen staan op basis van het SE, goed gecompenseerd worden nu het centraal examen wegvalt. Het CE telde immers voor de helft mee en kon nog veel verandering aanbrengen in de cijfers voor iemand die er van te voren niet mega goed voor stond.

Laatste loodjes

Zoals ik al zei, maak ik me niet heel erg zorgen over mijn diploma. Op dit moment sta ik er goed voor (behalve voor wiskunde, maar gelukkig daarvoor niet onder de ondergrens). Ik moet nu nog één toetsweek maken, dan ben ik helemaal klaar met de middelbare school. Het voelt wel gek hoor, deze laatste periode. Ik zit nu al meer dan twee weken thuis. Toegegeven, ik ben niet elke dag bezig met school. Natuurlijk zorg ik er wel voor dat ik mijn toetsen leer, maar heel veel meer doe ik nu niet voor school. Eigenlijk is dat ook niet zo heel gek, want het enige wat ik nog moet doen is het leren voor toetsen. Gewoon huiswerk heb ik al niet meer.

Veel thuis

Ik wens aan iedereen die op dit moment in deze gekke ‘stay home’ fase zit (aka bijna iedereen), dat je deze periode een beetje fijn doorkomt. Misschien vind je het wel helemaal niet zo erg om thuis te zitten en chill je de hele dag door. Ik geef je groot gelijk hoor. Nu mis ik zelf het sociaal contact wel na een aantal dagen, maar over het algemeen vermaak ik me wel.
Om mij heen zie dat veel mensen ineens allemaal goals proberen te verwezenlijken. Hele to do lijstjes komen voorbij. Ik denk dat het goed is om te weten dat je niet persé al die klusjes hoeft te doen. Je mag ook gewoon écht even niets nuttigs doen. Als jij blij wordt van de halve dag slapen en de halve dag netflixen, be my guest.
Voor als je nog wel iets productiefs wil doen: check dan deze video die ik laatst keek van Unjaded jade op youtube. Ze geeft fijne tips voor structuur voor als je toch plannen wilt maken in deze gekke tijd.
Voor nu, stay safe en hopelijk kunnen we over een niet al te lange tijd genieten van de zomer die eraan zit te komen!

Liefs,
Marlies


Wat doe jij in deze gekke tijd?

Advertentie

2 reacties op ‘Wat een bizarre tijd + laatste loodjes

  1. Het is zo’n rare situatie… En eigenlijk heel prettig als je er nu goed voor staat, want je hoeft gewoon minder te doen. Maar ik stond voor mijn examens zwaar onvoldoende voor wiskunde, maar dat heb ik opgehaald met 8,5 op het centrale examen.. ofwel zonder de eindexamens had ik het toen niet gehaald. Dus voor die mensen is dit echt heel naar ): daarnaast is het natuurlijk ook een beetje raar om zoiets te missen. Aangezien je er al je hele schoolgaande leven vanuit gaat het mee te gaan maken. Ik wens je in ieder geval nog heel veel succes en dan maar vast een fijne vakantie!

    Geliked door 1 persoon

    1. Bedankt Lotte! En wauw, wat knap dat je jezelf nog zo hebt weten te herpakken op het centrale examen! Vandaar dat ik ook van mening ben dat de regelingen die er nu gaan komen voor leerlingen die nog niet geslaagd zijn, qua zwaarte wel even veel moeten doen voor je cijfer als het centraal examen zou kunnen doen. Ik vind het ook erg raar aanvoelen dat ik nu geen centraal examen doe, maar ik vind het puur voor de ervaring niet erg. Ik ben eigenlijk erg blij dat ik zo’n stressvolle periode niet door hoef te gaan. Daarnaast ben ik het ook niet echt eens met hoeveel het centraal examen telt. Wel 50%, en dat voor een momentopname. Dus dan had ik voor mij persoonlijk toch niet zoveel waarde aan het centraal examen gehecht, omdat ik het dus niet de beste manier van eindtoetsen vind. Maar ik snap wel dat er ook mensen zijn die heel graag nog CE wilden doen, omdat ze daar nu eenmaal altijd naar uit hebben gezien! Het was toch wel een beetje hét symbool om je middelbare schooltijd mee af te sluiten.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s